A: Op röntgenfoto´s zijn dingen zichtbaar die bij een controle met spiegel en sonde niet zijn waar te nemen, zoals beginnende cariës (tandbederf, gaatjes) en ontstekingen.
Gaatjes zijn op röntgenfoto´s al in een vroeg stadium zichtbaar, zodat dan bij restauratie slechts een kleine vulling hoeft te worden gemaakt. Wanneer er gewacht zou worden tot het gaatje in de mond met het blote oog zichtbaar is, dan wordt de vulling al veel groter en is er meer tandweefsel verloren gegaan.
Ook kunnen op de overzichtsröntgenfoto´s bijvoorbeeld verstandskiezen zichtbaar zijn, terwijl deze nog niet zijn doorgebroken. Bekeken kan dan worden of te verwachten valt dat deze normaal kunnen doorkomen of dat er problemen zullen ontstaan, waardoor ze beter verwijderd kunnen worden voor dat deze problemen ontstaan.
Een grote overzichtsröntgenfoto wordt ongeveer eens in de 6 jaar gemaakt, kleine detailopnames meestal om de 2 a 3 jaar.
Deze röntgenfoto´s worden digitaal gemaakt, en opgeslagen op de pc, zodat ze bij ieder bezoek met 1 klik weer tevoorschijn getoverd kunnen worden.
Kortom: op tijd röntgenfoto´s maken kan problemen in de toekomst voorkomen.