Keramische kronen en bruggen

Wanneer een kies of tand bijvoorbeeld is afgebroken of een erg grote restauratie bevat, kan deze gekroond worden. Een kroon is eigenlijk niets anders dan een nieuwe glazuurkap rondom de tand of kies.

Vroeger werden kronen meestal van goud, met hierop porselein, gemaakt. Een nadeel daarvan is de vaak niet erg natuurlijke witheid en soms het door het tandvlees schijnende goudrandje.

Tegenwoordig is het mogelijk volledig keramische (tandkleurige) kronen te vervaardigen. De binnenkant bestaat uit een (wit-tandkleurig) kapje van Aluminiumoxide of Zirconium, dat via een CAD-CAM systeem wordt vervaardigd en erg sterk is.

Hier overheen wordt in ons laboratorium porselein gebakken (net als bij facings).
Op deze manier worden de kronen individueel afgewerkt. Vaak waar de patiënt bij aanwezig is om tot een perfect resultaat te komen.

 • Voor behandeling

  before image

  Na behandeling

 • Voor behandeling

  before image

  Na behandeling

Wanneer een of meerdere tand(-en) of kies(-zen) ontbreken, kan deze ruimte opgevuld worden met een implantaat (een Titanium kunstwortel) met een kroon erop. Of door een brug (meerdere kronen aan elkaar met een zwevende kroon ter plaatse van de ontbrekende tand/kies).

Ook deze bruggen kunnen van volledig tandkleurig en Zirconium materiaal worden gemaakt.

Doordat er geen goud aanwezig is in deze restauraties, ontstaat er een mooie frisse, heldere kleur en zijn ze niet van echt te onderscheiden!

Vaak is het gewenst de oorspronkelijke kleur van de tanden iets lichter te maken met een Brite-Smile behandeling zodat de porseleinkleur ook aan de lichte kant kan worden gehouden.
De porseleinkleur kan immers naderhand niet meer veranderd worden.

In de bovenstaande animatie is Danielle te zien met oude goud-porselein kronen ter plaatse van haar kiezen, waarbij een onnatuurlijke gele kleur en donkere randjes zichtbaar zijn, en enkele oudere frontkronen die erg grijs van kleur zijn.
Na een Brite-Smile behandeling om met name haar ondervoortanden iets op te frissen, zijn alle oude kronen in haar bovenkaak vervangen door volledig porseleinen kronen.
Een mooie volle tandboog kon zo worden gecreëerd, voor een heldere en frisse kleur. Ook passen de boventanden nu beter op haar ondertanden.

 

 • Voor behandeling

  before image

  Na behandeling

 • Voor behandeling

  before image

  Na behandeling

In de tweede animatie is te zien hoe een volledig keramische vier-delige brug van Zirconium geplaatst is bij Alexander.
Sinds kort is het zelfs mogelijk 12-delige Zirconium bruggen te vervaardigen. Ook op implantaten!

De laatste animatie toont een dame met door slijtage erg afgesleten, verkleurde en smalle voortanden. Na de Brite-Smile behandeling zijn 6 keramische kronen in de juiste grootte ontworpen en tot in detail afgewerkt in de mond van de patiënt. Na het plaatsen ontstaat een mooie, natuurlijke en regelmatige lach. De behandeling vond plaats in drie stappen, verspreid over een periode van drie weken