Witte vullingen

Vroeger werden vaak zilverkleurige amalgaamvullingen geplaatst in kiezen. Dit geeft een grijze doorschemering en een grijze vulling ziet er al gauw erg dramatisch uit in uw mond. Bovendien is de houvast van deze vulling puur mechanisch.  De vulling blijft in de kies doordat de preparatie de vorm van een zwaluwstaartje heeft. Hierdoor wordt de kies ernstig verzwakt en is de kans op breuk van de resterende kies aanwezig.

  • Voor behandeling

    before image

    Na behandeling

Tegenwoordig worden (witte) vullingen vooral gemaakt van composiet, een verstevigd kunsthars materiaal. Voordelen zijn onder andere dat er maar weinig tandweefsel hoeft te worden weggenomen (iedere vorm van de preparatie is mogelijk), de mooie witte kleuren en de onopvallendheid ervan in kiezen.  Een composietvulling wordt als het ware in de kies gelijmd, waardoor de kies juist bijeengehouden wordt en dus in zijn geheel verstevigd wordt. In tegenstelling tot amalgaam vullingen zijn composietvullingen in een gebit vaak nauwelijks zichtbaar.

 

  • Voor behandeling

    before image

    Na behandeling

Wanneer een composietvulling wordt gemaakt, hardt deze uit door UV-licht. Dit duurt slechts enkele seconden, waardoor de kies na de behandeling direct klaar is om mee te eten!

Vaak is het gewenst de oorspronkelijke kleur van de tanden iets lichter te maken met een Brite-Smile behandeling.  Ook voor het vervaardigen van witte vullingen, zodat de kleur ervan ook aan de lichte kant kan worden gehouden.